VARVA
Med flyttbara elstängsel och små dagliga hagar betas, trampas och gödslas alla växter kraftigt och jämt under en kort period för att sedan få rejält med tid för återhämtning. Djuren får en bredare diet samtidigt som gräset får optimala förhållande för att skapa levande jordar fulla med liv. Och så blir det utsökta ägg!






Ägg för bättre jordhälsa!
VARVA använder innovativa modeller, och har djur på holistiskt planerat bete för att förbättra jordhälsan och djurhälsan på gårdar i Skåne. Bakom företagsidén står Olof Hallström som är ingenjör med bakgrund inom förnybar energi. 2024 har VARVA växt och består av sex betesentreprenörer med bakgrund inom restaurang, webbutveckling och e-handel, kommunikation, regenerativt lantbruk och kolinlagring, där även arkitekten och stadsodlaren Tomas Wahlstedt tillkommit som operativ verksamhetsledare. Syftet med VARVA är att accelerera omställningen till ett holistiskt och regenerativt jordbruk där maten är vår primära metod för att bygga livskraftiga ekosystem. Holistiskt planerat bete utgår från naturens egen kraft att öka jordens bördighet och bygger på hur betande djur beter sig i det vilda, och följs av flockar med fåglar. I våra system betas marken först av hovdjur som får eller kor, följt av grönbeteshöns från VARVA. Då det är många som frågar angående foder, speciellt med tanke på artikeln i Sydsvenskan om att ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än konventionella, så ville vi förklara lite hur vi tänker kring vårt foder. Även om våra höns är ute och betar halva året ger vi dem värpfoder både sommar och vinter. På sommaren rör de sig mer och kräver mer mat än på vintern. Vi testade ekologiskt foder under en tid 2022, men valde att byta till ett konventionellt foder då det blev väldigt långa transporter och för att det ekologiska fodret innehöll fiskmjöl. Fodret vi använder idag innehåller framförallt vete, majs, havre, raps och soja och produceras i Tågarp av Svenska Foder. Vi är givetvis inte nöjda med detta foder och har både kortsiktiga och långsiktiga planer för att göra vårt foder (som idag står för över 90% av våra äggs miljöpåverkan) mer cirkulärt. Vi kommer informera mer om dessa planer så fort vi har avtalen på plats! Alla grönbetesproducenter har sina höns inomhus i stall eller växthus över vintern då det är förbjudet att ha fjäderfä utomhus när det är restriktioner mot fågelinfluensa (vanligtvis november- april). För att ändå ge en bättre produkt under denna tid förutom att vi har mindre besättningar så jobbar vi med att ge dem färska rotfrukter och annat matsvinn (inte matavfall). Vi har också ett projekt där vi nu producerar fluglarver av matsvinn från lokala handlare. Detta är något som våra höns uppskattar mycket och gör att vi kan minska på köpt foder med högre klimatpåverkan. Det köpta fodret är ett konventionellt foder utan fiskmjöl som består primärt av vete, majs, havre, soja och rapsSå fort restriktionerna lättar, flyttar vi över hönsen i våra mobila vagnar och kör ut dem på bete igen som oftast sker 1 maj.
Produkter från VARVA
Grönbetesägg 15-pack
VARVA
97 krJrf pris 6,47 kr/st
Grönbetesägg 30-pack
VARVA
189 krJrf pris 6,3 kr/st