
Världens godaste äppelkaka
Detta är verkligen världens godaste äppelkaka. Den är saftig, lite knäckig och försvinnande god. Vill du inte ha äpplen i av någon anledning, så funkar den fint utan också. Men goda smörstekta äpplen höjder denna kakan.
Ingredienser
- 75 gr mjukt smör
- 1 st ägg
- 1 dl mjöl
- 1 dl créme fraiche
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl strösocker
- 1 dl muskovadosocker
- 2 st äpplen
- 1 msk smör
- 3 msk farinsocker
- 1 tsk salt
- 1 kryddmått malen kardemumma
Instruktioner
- 1Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat. 
- 2Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft. 
- 3Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt. 
- 4Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma ca 5 min. Lägg åt sidan. 
- 5Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan. 
- 6Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt. 
- 7Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget. 
- 8Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finns i pannan, men inte för mycket för att då kan bli kakan för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten. 
- 9Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exempelvis vispad grädde, eller vaniljglass.