
Ugnsbakad sötpotatis med kikärtor och äppeltzatziki
Helt underbart god och kryddig röra att fylla de svenskodlade sötpotatisarna intygar Cecilia. Hittar du inte Ras El Hanout-kryddan i butiken kan du göra din egen av ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika - lite julsmaker redan nu alltså!
Ingredienser
- 4 sötpotatisar
- 2 msk olivolja
- 1–2 msk Ras El Hanout
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/4 tsk kanel
- 1/4 tsk paprika
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rött äpple
- 3 dl kokta svarta bönor eller kikärtor
- 2 tsk sirap eller honung
- efter smak salt
- efter smak peppar
- 1/2 kruka koriander
- 3 dl tjock yoghurt
- 1 äpple
Instruktioner
- 1Baka sötpotatisarna i mitten av ugnen i 225°. Känn efter med en sticka efter 25-30 min om den är klar eller behöver 5-10 min till. 
- 2Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen och ställ den kallt. 
- 3Hetta upp olivoljan. Tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Stek lök och vitlök mjuka i oljan, men utan att ta färg. Tillsätt äppelbitarna. 
- 4Blanda ner kikärtorna och låt dem fräsa med i ett par minuter. 
- 5Rör ner sirap eller honung. Smaka av med salt och peppar. 
- 6Fyll sötpotatisar med bönröra och toppa med yoghurtsås. Servera gärna med lammkorv alternativt yoghurtbollar (veg) eller SmartVurst (vegansk).