
Trattkantarellsoppa med frasiga rullar
De läckra och knapriga vårrullarna är fantastiskt goda till soppan. Den här varianten med äpple och kål passar fint även som förrätt på höstkanten.
Ingredienser
- 1 paket vårrulleplattor
- 1 gul lök
- 200 g spetskål
- 2 morötter
- 2 syrliga äpplen
- 2 msk smör
- efter smak salt
- efter smak peppar
- ca 1 liter färska trattkantareller eller vanliga kantareller
- 2 eller 1 schalottenlökar eller lök
- 1 hönsbuljongtärning
- ½ liter vatten
- ½ dl portvin eller vitt vin
- ½ liter grönsaksbuljong
- 3 dl grädde
Instruktioner
- 1Tina vårrulleplattorna och lägg dem under en fuktig handduk. 
- 2Skala och hacka löken. 
- 3Strimla kålen tunt. 
- 4Skala och finhacka morötterna. 
- 5Halvera, kärna ur och finhacka äpplena. 
- 6Stek lök, kål, morötter och äpple i smöret. Salta och peppra. Låt svalna något. 
- 7Jobba med en vårrulleplatta åt gången. Lägg arket framför dig med spetsarna uppåt och nedåt mot dig själv. 
- 8Lägg 1–2 matskedar av fyllningen i mitten och fukta kanterna med lite vatten. 
- 9Vik samman sidoflikarna och rulla sedan samman vårrullen. Lägg dem efterhand med skarven nedåt. 
- 10Häll ca 1 liter frityrolja i en fritös eller kastrull med tjock botten och låt den bli riktig het, ca 190 grader. 
- 11Fritera rullarna tills de ser gyllene ut. Låt dem rinna av innan du lägger dem på lite hushållspapper så att ytterligare fett kan absorberas. 
- 12Skala och hacka löken fint. 
- 13Ansa svampen och stek dem på medelstark värme i smör med löken. Tillaga tills all vätska absorberats. 
- 14Tillsätt en hönsbuljongtärning, ½ liter vatten och portvinet. Låt koka samman. 
- 15Mixa med handmixer i kastrullen. 
- 16Häll i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. 
- 17Servera gärna med lite kryddgrönt om du har, och de frasiga rullarna.