
Stekt Nablusi-ost med linser och rostad sötpotatis
En enkel, mättande och god vegetarisk rätt. Här kan du enkelt byta ut delar mot annat du gillar. Har du inte selleri hemma tar du någon annan grönsak du gillar, har du inte basilika tar du oregano istället... Samma sak gäller med de rostade sötpotatisarna, de går lika bra att byta ut mot andra rotsaker som du tycker om.
Ingredienser
- 2 st (400 g) Nablusi-ost
- 1 msk olivolja
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl linser
- 1 burk krossade tomater
- 2 st stjälkselleri
- 7-8 dl vatten
- 2 st vegetariska buljongtärningar
- ½ tsk torkad oregano
- ½ tsk torkad timjan
- ¼ kruka färsk basilika
- salt
- nymalen svartpeppar
- 1 kg sötpotatis
- 1 st hel vitlök
Instruktioner
- 1Skala och hacka lök och vitlök. Hacka sellerin. 
- 2Fräs selleri, lök och vitlök i olivolja i en kastrull. 
- 3Tillsätt tomatpuré, fräs lite till. 
- 4Tillsätt linser, krossade tomater, buljongtärningar, vatten och torkade örtkryddor. Låt sjuda tills linserna är mjuka men inte sönderkokta. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
- 5Strimla basilikan och toppa med den. 
- 6Sätt ugnen på 230 grader varmluft. 
- 7Tvätta potatisen med skalet kvar och skär ned sötpotatisen i grova bitar. 
- 8Dela vitlöken på mitten med skalet kvar. 
- 9Placera på en plåt eller i en ugnsform, på med oljan, saltet och vitlöken, blanda runt. Rosta i ugnen till fin färg och potatisarna är mjuka, ca 20-30 minuter. 
- 10Dela varje ost i åtta kuber. 
- 11Värm en stekpanna med oljan i, stek osten så att den får fin färg på alla sidor och är varm igenom.