
Stekt kycklingbröst med vitt rotmos och basilikasås
Det här är en enkel och god vardagsrätt, men med mycket smak. Rotsakerna ger en fyllighet till moset, kycklingen från Ebbatorps fågel har i sig mycket smak och tillsammans med en härlig basilikasås har du en härlig middag framför dig.
Ingredienser
- 600-800 g kycklingfilé
- 1 msk smör
- 1 msk olja
- efter smak salt
- efter smak svartpeppar
- 200 g palsternacka
- 200 g rotselleri
- 200 g potatis
- ca 1 liter grönsaksbuljong
- 2 msk smör
- 1 st schalottenlök
- 1 msk vetemjöl
- ½ kruka basilika
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- från moskoket grönsaksbuljong
Instruktioner
- 1Salta kycklingen och sätt ugnen på 100°C. 
- 2Bryn kycklingen i en stekpanna på hög värme i smör och olja. Lyft över kycklingen i en form eller på en plåt. 
- 3Baka färdigt kycklingbrösten i ugnen till en innertemperatur av 63°C, låt vila 10-15 minuter innan du skivar upp för servering. 
- 4Skala rotfrukterna, koka dem mjuka i grönsaksbuljongen. 
- 5Sila av buljongen och spara den för att ha i såsen. 
- 6Mosa rotfrukterna, blanda i smöret och krydda efter smak (spä eventuellt moset med lite av den avsilade buljongen). 
- 7Hacka schalottenlöken fint. 
- 8Stek löken i smöret i en kastrull, vispa i mjölet. 
- 9Tillsätt buljong, lite i taget till du har tjock såskonsistens på vätskan. 
- 10Låt sjuda 10 minuter, tillsätt vinägern, mjölken och grädden och sjud 10 minuter till. 
- 11Mixa såsen med basilikan i en matberedare eller mixer, salta och peppra. 
- 12Servera gärna med en liten örtsallad du vänder upp med vinäger, salt och olja.