
Smörstekt rödstrimma med grönbladspesto och rostade grönsaker
En läcker rätt med smörstekt fisk, grönbladspesto och rostade grönsaker. Perfekt för buffén eller som huvudrätt.
Ingredienser
- 1 röd lök
- 1 gul lök
- 2 betor
- 3 morötter
- 1-2 msk oliv- eller rapsolja
- efter smak salt
- efter smak peppar
- 2 dl gröna blad (t ex ramslök, grönkål, persilja, rucola)
- ½-1 dl olivolja
- 1-3 msk vatten
- 1 msk pressad citron
- 1 dl solros- eller pumpafrön alt valnötter eller mandel
- 50 g präst-, västerbotten- eller parmesanost
- 1-2 färsk vitlök eller vitlöksklyftor
- 600 g rödstrimma
- 75 g smör
Instruktioner
- 1Skala och dela lök i ½-cm tjocka skivor. 
- 2Ansa och skölj morötterna. Skala bort det som krävs annars funkar de finfint med skalet kvar. 
- 3Skala rödbetorna. Skär rotfrukterna i knappt ½-cm tunna skivor. 
- 4Bred ut allt på en plåt. Ringla över olja, strö på salt och peppra lätt. Massera gärna in oljan lite jämnt över grönsakerna. 
- 5Rosta i mitten av ugnen på ca 185° i 30 min. Låt vila på eftervärmen 5-10 min. 
- 6Mät upp allt utom vitlök i en mixerbunke. Mixa till en pesto, gärna med lite bitar kvar. 
- 7Finhacka vitlöken och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. 
- 8Bryn 50 g av smöret tills det tystnar och börjar dofta nötigt och gott. Häll över i en liten skål. 
- 9Stek fisken i resterande smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida. 
- 10Servera gärna med potatismos med lite mixade kokta rotfrukter samt gröna linser i.