
Sensommarsallad med rostade rotfrukter och persiljedressing
En glad sensommarsallad med en mix av diverse grönsaker som lämpar sig extra bra vid den här tiden på året. Salladen rundas av fint tack vare den gröna persiljedressingen. En sallad som funkar lika bra som lättare huvudrätt som tillbehör till kött, fisk eller fågel.
Ingredienser
- 400 g rotselleri
- 3, ca 250 g palsternackor
- 4 svartrötter
- 2 äpplen
- 2 hela vitlökar
- ca 1⁄2 dl olivolja
- flingsalt
- 150 g gula vaxbönor
- 30 g röda mangoldskott
- 1⁄2–1 dl, rostade hasselnötter
- 50 g kruspersilja
- 1⁄2 dl vit balsamvinäger
- 1 1⁄2 dl olivolja
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- svartpeppar
Instruktioner
- 1Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. 
- 2Skala rotfrukterna, skär i grövre bitar och lägg i en ugnsfast form. 
- 3Dela äpplena i större klyftor och vitlökarna på mitten och fördela bland rotfrukterna. 
- 4Ringla över olivolja och strö över flingsalt. 
- 5Förväll vaxbönorna i några minuter i lättsaltat kokande vatten så att de blir 'al dente'. Häll av vattnet och låt svalna. 
- 6Grädda rotfrukterna i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills de fått fin färg och känns genombakade, rör gärna om under tiden. 
- 7Persiljedressing: Lägg ner grovhackad persilja och balsamvinäger i en matberedare, droppa i olivoljan medan du mixar och smaka av med honung, salt och peppar. 
- 8Vid servering: Vänd ner de förvällda vaxbönorna och de röda mangoldskotten bland övriga grönsaker. 
- 9Lägg upp salladen på ett fint fat, ringla över persiljedressingen och strö över grovhackade rostade hasselnötter. 
- 10Servera salladen medan den fortfarande är ljummen.