
Saffranskaka från Österlen
En otrolig saffranskaka på skånsk saffran från Österlen. Visste du att du behöver större mängd saffran för att det ska få mycket smak i kakor och bullar gjorda på vetemjöl? Därför är denna kakan gjord på mandelmjöl - smaka skillnaden!
Ingredienser
- 0,2 g (1 burk) Saffran
- 2 st Ägg
- 1,5 dl Socker
- 0,5 st Ekologisk apelsin
- 100 g Smör
- 6 dl Mandelmjöl
- 1,5 tsk Bakpulver
Instruktioner
- 1Dag 1: Mortla 0,2g (en burk) österlensaffran i socker och marinera i rom över natten (helst en vecka, ju längre desto mer smak framhävs). 
- 2Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader. 
- 3Vispa ägg och socker poröst (4-5 min). Pressa i en halv ekoapelsin samt riv i skalet från en halv ekoapelsin. 
- 4Smält smöret och vispa ner det i smeten. 
- 5Vänd ner saffransmarinaden i smeten och vispa. 
- 6Blanda mandelmjöl med bakpulver i en separat bunke. 
- 7Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten och vispa. Smeten ska inte vara för rinnig, häll då i en halv dl mandelmjöl till. 
- 8Grädda i mitten av ugnen i 24 minuter. 
- 9Ställ i kylen över natten eller låt svalna. Strö sedan över floursocker med en sil.