
Rostad vintersallad med brysselkål & röd spetskål samt apelsindressing
En härligt god vintersallad baserad på röd spetskål, brysselkål och kikärtor som skall ätas rykande varm. Serveras med en frisk och fräsch apelsindressing.
Ingredienser
- 500 gram brysselkål
- 4-5 msk smör
- to taste flingsalt
- 2 msk honung
- 4 msk pumpakärnor
- 4 dl kikärtor
- 300 gram röd spetskål
- 7 msk (4 msk + 3 msk) olivolja
- 1 stor apelsin
- to taste parmesan
- to taste färsk timjan
Instruktioner
- 1Sätt ugnen på 225 grader. 
- 2Skölj brysselkålen och skär bort det yttersta av ändarna och dela dem på mitten. 
- 3Lägg i en ugnsfast form, sväng om dem i smöret och toppa med flingsalt, honung och pumpakärnor. 
- 4Baka i ugn ca 20 minuter, tillsätt sedan kikärtorna i formen och blanda om. Tillsätt eventuellt en smörklick så att det blir ännu saftigare. 
- 5Efter ca 10 minuter strimla den röda spetskålen och lägg i en skål, massera in 3 msk olivolja och vänd sedan ner på plåten i ugnen. 
- 6Baka vidare i ca 25 minuter tills att det blir lite gyllene och färg på kålen. 
- 7Ta ut från ugnen smaka av med peppar och salt. Lägg ljummen i en serveringsskål. 
- 8Blanda ihop apelsinsaft/skal, olivolja och honung och ringla över vintersalladen. 
- 9Toppa med färsk timjan, rostade pumpakärnor och parmesan.