45 minuter
Enkelt

Rödkål
Kryddig och smakrik. En klassiker och ett måste på väldigt många julbord.
Ingredienser
- 1/2 huvud (Ca 500 g) Rödkål
- 1 st Äpple
- 2 dl Rödlök
- 1/2 dl Socker
- 1/4 l Ättika 12 %
- 40 g Smör
- 40 g Svartvinbärsgelé
- 1/2 dl Vatten
- 1/2 krm Salt
- 1/2 krm Peppar
- 1 blad Lagerblad
- 5 st Kryddpepparkorn
- 2 st Nejlika hela
Instruktioner
- 1Strimla rödkål, äpple och rödlök. Blanda med salt. 
- 2Häll i socker och 1/2 msk vatten i en kastrull och sätt på medelhög värme. 
- 3Smält tills det fått en ljusbrun ton och blivit en karamell. 
- 4I med smör och rör tills det smält. 
- 5Lägg i strimlad kål, äpple samt rödlök. 
- 6Tillsätt ättika, vatten, gelé, salt, peppar, lagerblad, kryddpeppar samt nejlikor. 
- 7Sjud under lock i ca 45 min. 
- 8När det är klart plockar du ur lagerbladen, kryddpeppar kornen och nejlikorna. 
- 9Smaka av med lite mer salt och socker samt ättika om det skulle behövas.