
Pumpapasta med svamp och delikatesslinser
Riktigt god pastarätt som funkar lika bra till helgen som till vardagsmiddag. “Gott smör” ska du steka portobellosvampen i tycker Marcus. Föredrar du veganskt så välj din favoritolja som passar till stekning.
Ingredienser
- 1 hokkaidopumpa
- 150 g gröna delikatesslinser
- 400 g eller 500 g färsk pasta eller torkad pasta
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 300 g kastanjechampinjoner
- till stekning smör eller olja
- 2 dl vispgrädde
- 1-2 nypor timjan
- 1-2 portobellohattar
- ett stänk balsamvinäger
Instruktioner
- 1Halvera pumpan och rosta den i ugnen på 180° tills den är mjuk, ca 40 min. Gröp ur kärnhuset och pilla ut köttet ur skalet med en sked. Låt pumpan svalna av och dela därefter köttet i mindre bitar. Låt stå åt sidan till senare. 
- 2Koka linserna mjuka i 6 dl vatten och 1 tsk salt ca 17 min. Låt rinna av. 
- 3Hacka lök, vitlök och kastanjechampinjoner. Fräs på det i en stekpanna i smör. Tillsätt vispgrädde och några timjankvistar. Låt koka ihop en liten stund till en sås. Lägg ner pumpabitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Ta upp timjankvistarna. 
- 4Skiva upp portabellon. Stek i gott smör tills gyllenbruna salta och stänk på några droppar med balsamvinäger. 
- 5Koka pastan och låt rinna av i durkslag. 
- 6Sväng ihop pastan och linserna med svamp- och pumpasåsen i pastakastrullen eller i en fin traktörpanna. Lägg den stekta portabellon på toppen och strö över lite timjanblad.