
Pasta med klimatsmart köttfärssås
Ohotad etta på listorna över den vanligaste maträtten i svenska hem, en populär matlåda och en favorit hos många barn - pasta med köttfärssås måste ändå anses vara en svensk klassiker. När det i klimattider pratas om att vi måste äta mindre kött, så är denna rätt något som få vill vara utan. Det går dock att göra en mer klimatsmart köttfärssås med några enkla knep!
Ingredienser
- 100 g köttfärs från naturbeteskött
- 3 stycken morötter
- 100 g (ca 1 dl) gröna små linser
- 1 paket krossade tomater
- 1-2 stycken gula lökar
- 1 stycken vitlöksklyfta
- 1 msk balsamvinäger
- efter smak salt
- efter smak peppar
Instruktioner
- 1Fräs finhackad lök och vitlök i stekpanna, lägg över i kastrull. 
- 2Stek köttfärsen, lägg över i kastrull. 
- 3Häll i krossade tomater och balsamvinäger. 
- 4Riv morötterna och blanda i såsen. Spara lite för att servera som sallad. 
- 5Låt koka ihop ordentligt, ju längre desto bättre. Tillsätt salt och peppar på slutet och smaka av. 
- 6För att behålla strukturen på linserna, koka dem vid sidan av och blanda i såsen på slutet. Gröna små linser kokas i ca 15 min. 
- 7Koka din favoritpasta och servera tillsammans med lite riven ost, och en råkostsallad med rivna morötter som blandats med lite rapsolja, äppelcidervinäger och flingsalt.