
Morotssoppa med riv
Här toppar vi Milos krämiga och goda morotssoppa med stekta sidfläsktärningar. Går du den helgröna vägen så stek slantar av SmartVurst och lägg överst i sopptallriken tillsammans med det goda “rivet”. Riv - det är kort och gott riven palsternacka och morot som rostats med olivolja till ett härligt strössel. En klassisk äggmacka är ju heller aldrig fel till en rykande varm soppa i oktober.
Ingredienser
- drygt 1 kg morötter
- 1 l vatten
- 1-2 tärningar grönsaksbuljong
- en nypa chiliflakes
- 2½ dl crème fraiche
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 2 msk olivolja
- en nypa flingsalt
Instruktioner
- 1Skala morötterna och dela dem i bitar. 
- 2Lägg dem i en gryta och slå på vattnet. Det ska nätt och jämnt täcka morötterna. 
- 3Lägg i buljong och chiliflakes. 
- 4Låt koka tills morötterna är riktigt mjuka, ca 20 min. 
- 5Mixa soppan slät. 
- 6Tillsätt crème fraiche och mixa lite till. 
- 7Skala morot och palsternacka. 
- 8Riv dem grovt eller strimla dem fint. 
- 9Bred ut på en långpanna med bakplåtspapper samtidigt som du kramar in lite olivolja och salt. 
- 10Rosta i ugnen tills rivet har fått fin färg, ca 15-20 min i 200°. Rör runt ibland så det inte bränns vid. 
- 11Toppa soppan med rivet, en klick crème fraîche och, om så önskas, ditt val av protein.