
Kycklinggryta med svamp och rostade grönsaker
Detta är nog det godaste experiment jag gjort. När jag fick hem kassen med den goda kycklingen och svampen var mitt mål att skapa en lyxig vardagsrätt. Lite inspirerad av klassiska risotto smaker, är denna rätt verkligen en vardagsfavorit. Krämig, krispig och lite syrlig. Det bästa är att det går ganska snabbt att sno ihop också.
Ingredienser
- ca 600 gr Kycklingfilé
- 1 påse skogschampinjoner
- 1 rödlök
- 2 msk olivolja
- 3 dl vitt vin
- 1 grönsaksbuljong
- 3 dl grädde
- 1 tsk malen svartpeppar
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk flingsalt
- 2-3 av olika kulör morötter
- 1 palsternacka
- 4 potatisar
- 3-4 msk olivolja
- färsk eller torkad timjan
- 1-2 tsk flingsalt
Instruktioner
- 1Hacka en rödlök fint och ställ åt sidan. 
- 2Borsta av ev smuts från skogschampinjonerna och dela dem. 
- 3Fräs svampen i en panna tills de fått färg och all vätska har stekt bort. Lägg upp dem på ett fat och ställ åt sidan. 
- 4Fräs löken i olivolja tills den blir genomskinlig och mjuk. Stek kycklingen gyllene på varje sida och tillsätt därefter vin och rör om. Låt det puttra i ca 5 - 10 min. 
- 5Tillsätt grädde och buljong och låt koka upp. Låt sedan puttra i ca 15-20 min. 
- 6Tillsätt under tiden svartpeppar, oregano och flingsalt. 
- 7Om såsen är för rinnig - tillsätt lite ljus maizena. 
- 8Ställ ugnen på 200C/varmluft. 
- 9Skölj grönsakerna och torka dem noga. Skär i tunnare längder. 
- 10Skvätt över olivoljan och rosta i ugnen i ca 20-25 minuter. 
- 11Strö flingsalt och timjan över. 
- 12Servera kyckling och svamp med rostade grönsaker.