
Krämig kantarellpasta med salsa verde
En krämig kantarellpasta hör hösten till! Annan svamp går såklart bra att använda här, om du saknar tratt- eller gula kantareller nästa gång du lagar denna rätt.
Ingredienser
- 500 g gula kantareller eller trattkantareller
- 3 msk smör eller olja
- 250 g tagliatelle mezzanelle eller annan valfri pasta
- 1 stor gul lök
- 2-3 dl vispgrädde
- 75 g färsk bladpersilja
- 30 g sardeller i olja
- 1 dl kapris
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 dl god olivolja eller rapsolja med neutral smak
- 1 ½ tsk honung
Instruktioner
- 1Borsta kantarellerna rena. Lägg dem i en upphettad stekpanna och stek dem tills vätskan försvinner. 
- 2Tillsätt 2 msk smör och stek i 10 min tills kantarellerna fått fin färg. Lägg över dem i en skål. 
- 3Skala och hacka löken och fräs den i resten av smöret. 
- 4Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 
- 5Lägg tillbaka kantarellerna i stekpannan med löken och häll på grädden. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. 
- 6Hacka persiljan grovt och lägg den tillsammans med sardellerna, kaprisen och vitlöken i en matberedare. Mixa och häll i oljan lite i taget medan matberedaren går. Smaka av med honung. 
- 7Häll av pastan och blanda den med 2/3 av kantarellröran. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med resten av kantarellröran och salsa verde. Strö över flingsalt och grovmalen svartpeppar.