
Klimatsmarta köttbullar i gräddsås med lingon
En mustig bas à la soffritto med lika delar rotselleri, morot och gul lök sätter extra smak och drygar dessutom ut de här goda och saftiga köttbullarna - och vips är de ännu mer klimatsmarta!
Ingredienser
- 1 stor gul lök
- 150 g rotselleri
- 2 morötter
- 1 msk smör eller olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- ½ dl havregryn
- 1 msk potatismjöl
- ½ tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 tsk blandade örter eller persillade
- 500 g blandfärs eller annan färs
- 3 dl steksky
- 2 dl vispgrädde eller mjölk
- 1 msk maizena
- ett stänk soja
- salt, peppar, socker socker
- till servering kokt potatis
- till servering lingonsylt
- till servering grönsallad
Instruktioner
- 1Skala och ansa lök, rotselleri och morot. Hacka smått, gärna i en matberedare. 
- 2Fräs hacket i olivolja 4-5 min tills det mjuknar. Låt svalna. 
- 3Blanda det frästa med övriga ingredienser väl tillsammans med färsen i en bunke. Låt färssmeten vila en stund. 
- 4Forma lite större köttbullar eller biffar och stek dem i smör i en stekpanna. 
- 5Sås: Lyft ur köttbullarna, häll lite vatten i stekpannan och vispa runt. 
- 6Sila ner stekskyn i en kastrull. Fyll på med vatten så det mäter 3 dl. 
- 7Låt koka upp och tillsätt grädden. Red av med maizena och låt få ett uppkok. 
- 8Smaka av med salt och peppar.