
Karré med rotfruktskompott, äpplen och rostad potatis
Karré gifter sig så himla fint med äpple och tillsammans med kompotten blir det som en symfoni av både smak och färg. Det är lite åt pulled pork hållet, men tar betydligt kortare tid. Men det de har gemensamt är att köttet smälter i munnen och sälta, hetta och det syrliga exploderar i munnen med varje bit.
Ingredienser
- 600 gr karré
- 3 dl öl
- 3 msk olivolja
- 2-3 tsk chilliflingor
- 2 msk flingsalt
- 2 tsk malen svartpeppar
- 2 msk honung
- 3 morötter
- 1-2 gulbetor
- 1 palsternacka
- 1 äpple
- 1-2 kanelstång
- 1-2 stjärnanis
- 1 tsk salt
- 1 tsk rosépeppar
- 1 msk honung
- 1 dl vatten
- 6-8 potatisar
- 3 msk olivolja
- 2 tsk flingsalt
Instruktioner
- 1Ta ut köttet från kylen gärna 1 timme innan du ska tillaga det. 
- 2Sätt ugnen på 200C/varmluft. 
- 3Blanda öl, olivolja, chilliflingor, flingsalt, svartpeppar och honung och massera in köttet med det. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och häll över blandningen. 
- 4Stek i ugnen i ca 20 min, vänd på det efter halva tiden. 
- 5Sänk temperaturen till 150C/varmluft och stek ytterligare i ca 1 timme. 
- 6Under tiden skalar du morötter, palsternacka, gulbetor och tärnar dessa. Tärna även äpplena, men lägg dessa åt sidan så länge. 
- 7Lägg resten av grönsakerna i en kastrull tillsammans med vatten, honung och kryddor. Låt koka upp och låt sedan puttra i ca 30 min. 
- 8Lägg till äpplena efter ca 15 min. Det tar inte lika lång tid för äpplena att mjukna som för resten. Låt sedan svalna. 
- 9Sätt ugnen på 200C/varmluft. 
- 10Skär potatisen i klyftor och blanda med olivolja i en ugnsfast form. 
- 11Strö över flingsalt. 
- 12Baka i mitten av ugnen i ca 25 min, eller tills de blir gyllenbruna.