
Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner
Den lite sötnötiga smaken av jordärtskockor ihop med citron och grädde är nästan oslagbar! Hannah och Elin toppar sin goda soppa med svartkålschips och stekta champinjoner vilket gör den ännu mer smakrik och matig. Servera gärna med bröd och bönröran med vitlök och timjan.
Ingredienser
- 500 gram jordärtskockor
- 3 medelstora potatisar
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1½ dl vitt vin eller matlagsningsvin
- 1 msk veganskt margarin eller smör
- ½ liter vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2½ dl havregrädde eller annan valfri grädde
- saft från 1⁄4 citron
Instruktioner
- 1Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken. 
- 2Fräs ingredienserna med matfett i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. 
- 3Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15-20 minuter, tills allt är ordentligt mjukt. 
- 4Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden samt citronsaft och värm upp till sjudning i ett par minuter. 
- 5Smaka av med salt och peppar. Servera toppingar och tillbehör enligt nedanstående beskrivning.