
Högrev med morot på tre sätt
Morot är en älskad råvara, och med lite olika tekniker och färgade morötter kan du göra en spännande måltid på bara morot. Här serverar vi dem tillsammans med brässerat högrev, men de passar fint med även fisk, fågel eller något vegetariskt protein.
Ingredienser
- 500 g orange eller gul morot
- 1 msk smör
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 msk crème fraiche
- - salt
- - nymalen svartpeppar
- 8 st lila morötter
- 1 msk dillfrö
- ½ msk fänkålsfrö
- 1 msk olja eller smör
- 1 st orange morot
- 1 st gul morot
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 500 g högrev
- 1 l ox- eller kalvbuljong
- - salt
- - nymalen svartpeppar
- 1 msk smör eller rapsolja
Instruktioner
- 1Sätt ugnen på 120 grader. 
- 2Salta och peppra köttet, bryn det runt om i en het gryta som får plats i ugnen. 
- 3Tillsätt buljongen, koka upp. 
- 4Sätt på locket, ställ in i ugnen och låt brässera till köttet är mjukt och härligt, 3-4 timmar kanske. 
- 5Under tiden kan du förbereda morötterna. 
- 6När köttet är mjukt och glider lätt av en gaffel är det färdigt, ta ut kastrullen ur ugnen. 
- 7Lyft upp köttet ur buljongen, håll varmt. 
- 8Skala morötterna och skär ned i mindre bitar. Koka riktigt mjuka i vatten. 
- 9Häll av vattnet ordentligt. Mixa de kokta morötterna med smör och crème fraiche i en matberedare eller kannmixer, se till att purén blir helt slät. Smaka av med vinäger, salt och nymalen svartpeppar. 
- 10Sätt ugnen på 175 grader. 
- 11Tvätta morötterna, behåll skalet på. Klyv dem längs med mitten med en kniv. 
- 12Lägg morötterna på en plåt eller i en ugnsform, tillsätt fett, salt och kryddor, blanda. Rosta i ugnen tills att de fått fin färg och är mjuka, ca 20-30 minuter. 
- 13Skala morötterna och skiva morötterna supertunt på mandolin. 
- 14Marinera morotskivorna med olja, salt och vinäger, låt stå minst en kvart innan servering. 
- 15Ställ buljongen på spisen och reducera/koka ner den till limmig glazekonsistens och vänd runt köttet i glazen innan servering. 
- 16Om du hellre vill ha en sås kan du reducera buljongen lite, smaka av, red av vid behov, tillsätt en klick smör. 
- 17Lägg upp morotspuré i botten på en tallrik, lägg på kryddrostade morötter (se till att få med lite av kryddorna) och sedan tjocka skivor av köttet. Toppa sedan med råmarinerade morötter.