
Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön
Sparris växer både vilt och odlas i framförallt södra Sverige. Det är en efterlängtad primör som smakar extra gott tillsammans med den nötiga smaken från det brynta smöret.
Ingredienser
- 450 g grön sparris
- till kokning salt
- 200 g smör
- 1/2 tsk flingsalt
- ca 1 dl solrosfrön
Instruktioner
- 1Sätt på ugnen och rosta solrosfröna. 
- 2Smält och bryn smöret i en kastrull till gyllenbrun färg, det tar några minuter. 
- 3Ställ svalt och låt smöret stelna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluffigt. 
- 4Smaka av och rör ev ner flingsalt i smöret. 
- 5Bryt av den nedersta hårda änden av sparrisen. 
- 6Koka upp vatten i en vid kastrull och sjud sparrisen i saltat vatten (ca 2 tsk/liter vatten) i 5-10 min beroende på tjocklek. 
- 7Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd. 
- 8Skölj av den nykokta sparrisen i iskallt vatten. 
- 9Servera sparrisen ljummen på tallrik och klicka över det brynta smöret och rostade solrosfrön.