
Citron- & vitlöksdoftande potatissallad med sparris & solrosskott
I dressingen har jag använt citronrapsoljan från Gunnarshögs Gård, den är så där perfekt avvägd i citronsmaken. Helt ljuvlig blir den tillsammans med äppelcidervinägern från samma producent. Med persilja och lite färsk vitlök får salladen en fin smak av gremolata (strössel från Italien av vitlök, persilja och citronskal).
Ingredienser
- 1 kg färskpotatis
- 1 knippe sparris
- 1 knippe rädisor
- 1-2 nävar solrosskott
- ½ dl äppelcidervinäger
- 1 dl kallpressad rapsolja citron
- 2 msk senap Karl-Alfred
- 2 tsk honung
- 1 tsk färsk vitlök
- efter behag salt
- efter behag peppar
- efter behag rivet citronskal
- efter behag hackad persilja
Instruktioner
- 1Dela eventuellt de större potatisarna så de blir jämnstora och färdiga samtidigt. 
- 2Sjud potatisen nätt och jämnt mjuk ca 10 min. 
- 3Ansa sparrisen och skär den i 3-4 delar vardera. 
- 4Lägg ner sparrisen i potatiskastrullen när potatisen är klar. 
- 5Häll av vattnet. Mer koktid än så behöver inte sparrisen. 
- 6Låt potatis och sparris ånga av. 
- 7Skölj, ansa och skiva rädisorna. 
- 8Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över potatisen. 
- 9Låt stå och dra en god stund. 
- 10Vänd ner rädisor och solrosskott. 
- 11Häll ut salladen på ett vackert fat och toppa med persilja och rivet citronskal. 
- 12Tips! Vill man förbereda salladen dagen innan så vänta med sparrisen. Vid servering: Förväll sparrisen 1 minut och kyl ner. Vänd sedan ner den tillsammans med övriga ingredienser strax innan salladen ska serveras.