
Ceviche på rödstrimma med tomat och gurka
Ceviche är en klassisk sallad med marinerad och rå fisk, och här har vi såklart baserat den på skånska grönsaker och skånsk fisk. Det här receptet räcker till 4 förrätter, och om du vill servera den till huvudrätt och ha det lite matigare serverar du det med till exempel ris och svarta bönor vid sidan om. En vegetarisk variant är att använda samma marinad till grönsakerna och sedan servera som en god sallad, och om du vill undvika rå fisk går det att ånga eller koka den lite snabbt först - men allra godast blir den med råmarinerad fisk!
Ingredienser
- 500 g Rödstrimmafilé
- 3 st lime
- 2-3 msk olivolja
- 2-3 st färsk röd av chili
- 2 st färsk vitlök
- 1 st kruka koriander
- 400 g tomatmix
- 1 st gurka
- 1 st schalottenlök
Instruktioner
- 1Skala tomaterna (valfritt) genom att koka upp vatten, göra ett kryss på tomaterna, koka i 10-20 sekunder, och sedan lägga dem i iskallt vatten. 
- 2Dela tomaterna på mitten. 
- 3Skala gurkan och skär i bitar. 
- 4Skala löken och skiva tunt. 
- 5Pressa juicen ur limefrukterna i en skål och tillsätt olivoljan. 
- 6Skiva eller hacka chilin och skiva vitlöken tunt. 
- 7Hacka koriandern och blanda allt med salt. 
- 8Skär fisken i kuber eller tunna skivor. 
- 9Blanda fisk, lök, gurka och tomat med marinaden och låt stå i ca 10 min för att behålla rå känsla, eller längre för att få fisken 'tillagad'.