15 minuter
Enkelt

Blomkål- & äppelsoppa med citronolja & örttopping
Blomkål blir alltid uppskattat i soppa, även bland skeptiska barn - och vuxna! Här mixad tillsammans med en skvätt grädde och min favoritfrukt om hösten - det svenska äpplet.
Ingredienser
- 700 g blomkål
- 2 äpplen
- 1 gul lök
- 2 msk smör eller olja
- 7 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- efter smak salt
- efter smak peppar
- efter behov färska hackade örter
- efter behov god olja
Instruktioner
- 1Dela blomkålen och äpplena i bitar. Hacka löken. 
- 2Stek löken gyllene i smöret. 
- 3Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkål, äpple och smörstekt lök. Låt sjuda tills det är mjukt i ca 10-15 min. 
- 4Häll ner grönsakerna i ett durkslag med en bunke under (spara buljongen). 
- 5Mixa det kokta slätt i kastrullen. Häll på grädde och buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. 
- 6Servera soppan het, strö över finhackade örter och ringla på lite olja.