
Äpplepaj med hasselnötssmulor och (magiskt god) hemgjord vaniljsås
Det finns nog lika många äppelpajsrecept som det finns äppelpajsbagare, men desto fler recept att prova! Det här är ett rejält recept för 8 personer, så du kan halvera receptet om du vill. Men ingen har väl någonsin gjort för mycket paj med vaniljsås?
Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 1 st vaniljstång
- 6 st äggulor
- 125 g strösocker
- 2 msk maizena
- 3 dl vispgrädde
- 8 st stora äpplen
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 250 g smör
- 100 g strösocker
- 150 g havregryn
- 150 g hasselnötter
- 150 g vetemjöl
- 10 g salt
Instruktioner
- 1Vaniljsås: Dela och skrapa ur vaniljstången i en kastrull, slå på mjölken, koka upp. 
- 2Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. 
- 3Häll den varma vaniljmjölken över äggvispet sakta under omrörning, slå tillbaka allt i kastrullen. 
- 4Värm på medelvärme under konstant omrörning tills det kokar. 
- 5Sila smeten genom en finmaskig sil ner i en ren bunke. 
- 6Plasta (annars blir det skinn på krämen) och ställ i kylen och låt bli helt kall. 
- 7Paj: Rosta hasselnötterna i ugnen 150°C tills de är lätt rostade (ca 15 min) och skala om de har skalet kvar. 
- 8Skala äpplena, kärna ur och dela i klyftor, 8 st klyftor per äpple. 
- 9Blanda äppleklyftorna med socker, kanel och kardemumma, lägg i botten av en stor pajform eller annan ugnsform. 
- 10Hacka de rostade och skalade nötterna och blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en bunke. 
- 11Tärna smöret och blanda det med övriga ingredienser tills du har en smulig deg. 
- 12Lägg smuldegen ovanpå äppleklyftorna i formen. 
- 13Grädda i ugnen 200°C 20-30 min. 
- 14Servering: Vispa grädden och vänd ner den i vaniljkrämen. Servera äppelpajen med rikligt med vaniljkräm.