30 minuter
Enkelt

Äppelsockerkaka med mördegscrunch
Den här äppelkakan går att variera i det oändliga. Istället för äpplen så ta päron och kardemumma eller plommon - eller varför inte nektarin! Mums mums mums...
Ingredienser
- 1 stort ägg
- 1 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100 gr smält smör
- ½ dl varmt vatten
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
- 1 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1½ dl strösocker
- knappt 1 tsk bakpulver
- ½ msk vaniljsocker
- ½ msk kanel
- 6-8 st äpplen
Instruktioner
- 1Sätt ugnen på 175° 
- 2Tag en springform, ca 24 cm i diam, som du klämmer fast ett bakplåtspapper i. 
- 3Vispa ägg och socker lite pösigt. 
- 4Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
- 5Häll i det smälta smöret med det heta vattnet. Blanda allt lite snabbt. 
- 6Häll smeten springformen. 
- 7Kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över smeten. 
- 8Nyp samman ingredienserna till ett smul. Strö smulet, det s k crunchet, över äpplena. 
- 9Baka kakan 20-30 min i mitten av ugnen. Låt den svalna innan du skär i den.