
Ångade dumplings och bok choy med primörvitlöksdipp
Här hämtas råvarorna från Skåne och inspirationen från Asien. Det krävs lite specialsmaksättningar som du hittar i din asiatiska affär eller beställer på nätet, men det är så värt det. En bambukorg för ångning finns även det i din asiatiska affär men nu för tiden även i en del vanliga köks- eller mataffärer. Kolla gärna Youtube för inspiration att vika dumplings.
Ingredienser
- 1 pkt wonton-deg
- 400 g färs
- 1 msk rostade sesamfrö
- 1 st stor morot
- 1 msk sesamolja
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk salt
- 2 st bok choy
- 1 msk strösocker
- 5 cm ingefära
- 1 dl vatten
- 0.5 dl chinkiangvinäger
- 0.5 dl maggisoja
- 2 st primörvitlökar
Instruktioner
- 1Fyllning: Skala och tärna moroten i små fina tärningar, s.k.” brunoise”. 
- 2Blanda alla ingredienser till en smet. 
- 3Sojavinäger med primörvitlök: Lägg sockret i en skål. 
- 4Skala och riv ingefäran fint, tillsätt i skålen. 
- 5Koka upp vattnet och slå det i skålen, blanda i vinäger och soja. 
- 6Strimla vitlöken fint och tillsätt i skålen, ställ sedan i kylen och låt bli kallt. 
- 7Bok choy: skölj bok choyen, skär ned i mindre bitar. 
- 8Dumplings: Ställ en kastrull som passar din bambukorg med vatten på spisen. 
- 9Ta en liten skål och fyll med kallt vatten. 
- 10Lägg ut wonton-degsarken på en bänk. 
- 11Lägg ut fyllningen på arken, tänk en 'köttbulle' på varje ark. 
- 12Doppa fingret i vattnet och stryk på degen, ett ark i taget. Vik till dumplings. 
- 13Pensla botten av bambukorgen med lite matolja för att dina dumplings inte ska fastna, och placera dina dumplings i korgen. 
- 14Ställ korgen på din kastrull med kokande vatten, lägg på locket och ånga 5-8 minuter. Lägg i bok choyen sista två minutrarna och tillaga i ångan. 
- 15Servering: Servera dumplings och bok choy med dippsåsen, toppa gärna med extra rostade sesamfrö. Chiliolja är också mycket trevligt att toppa med för lite sting.