
3 x röror till grillat
Gör man alla dessa tre röror eller tillbehör så har man gott och väl till 6 personer. Vill man bara ha en eller två så ska man nog dubbla recepten. Och blir det över så har du några goda lunchtallrikar med rester att se fram emot dagarna efter firandet.
Ingredienser
- 1 burk svarta bönor
- 10-15 småtomater
- 1-3 salladslökar
- ½ dl chili- och korianderketchup
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 msk kallpressad rapsolja
- efter behag färsk koriander eller persilja
- efter behag salt
- efter behag peppar
- 100 g babykål
- 1 dl hampafrön
- 1 citron
- 1¼ dl olivolja
- 2 tsk färsk vitlök
- 1 dl riven gårdsost
- efter behag honung
- 1 gurka
- ½ tsk salt
- 200 g matyoghurt
- 200 g fetaost
- 2 tsk färsk vitlök
- 1 msk oliv- eller rapsolja
- 1 kruka oregano
Instruktioner
- 1Häll av spadet från bönorna, skölj dem i kallt vatten. 
- 2Tärna tomaterna och strimla salladslöken. 
- 3Blanda ingredienserna till dressingen och vänd samman med bönor, tomater och lök. Smaka av med salt och peppar. 
- 4Lägg alla ingredienser utom vitlök och ost i en mixerkanna. Mixa samman, det kan gärna vara lite grovt. 
- 5Vänd ner vitlök och ost. Smaka av med salt, peppar och honung. 
- 6Dela gurkan på längden. Dra bort kärnorna med en tesked. (Lägg gärna ner kärnorna i en karaff med vatten, eller bara njut av dem direkt som de är - uppfriskande!) 
- 7Skiva gurkan i halvmånar och lägg i ett durkslag. Salta lätt och blanda runt. Låt rinna av en halvtimme-timme ungefär. 
- 8Blanda matyoghurt med fetaosten bruten i bitar (det gör inget om det är lite större bitar blandat med mindre), vitlök och olivolja. Plocka de flesta bladen från oreganon och hacka dem. Vänd ner gurka och oregano. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med resterande oreganokvistar.